مقالات

نشانه های اعتیاد چیست؟

نشانه های اعتیاد چیست؟

نشانه های اعتیاد چیست؟ این رایج ترین سوالی است که در رابطه با انواع اعتیادها پرسیده می شود. تفاوتی هم ندارد که اعتیاد فرد به مواد مخدر یا به رفتار خاص دیگری باشد. اعتیاد یعنی وابسته شدن جسمی، روانی و عصبی فرد به مواد مخدر که ترک آن بسیار مشکل است.

اعتیاد یعنی مصرف نابجا و مکرر مواد مخدر که باعث وابستگی به آنها می شود. این وابستگی بدنی و روانی می باشد. ترک مصرف مواد، مشکلات و محرومیت های بدنی و روانی را به دنبال دارد. اعتیاد نوعی بیماری روانی، اجتماعی و اقتصادی است که بر اثر فعل و انفعال تدریجی بین بدن انسان و مواد شیمیایی تحت تاثیر شرایط و احوال خاص روانی، سنتی، اقتصادی و اجتماعی به وجود می آید.
اعتیاد و وابستگی به مواد اعتیاد آور، نشانه های مختلفی دارد که برخی از این نشانه ها از ظاهر و رفتارهای مصرف کننده قابل تشخیص است. وابستگی ذهنی، مشخصه اصلی اعتیاد می باشد. در این مقاله به نشانه های اعتیاد می پردازیم. برای آشنایی با آنها با ما همراه باشید.


داروهای اعتیاد آور


متاسفانه این روزها طبق آمار، میزان مصرف مواد مخدر مانند متادون، هروئین و تریاک در ایران بالا رفته است. اولین مرحله کمک به بیماران، آگاهی از اعتیاد افراد می باشد. مواد اعتیاد آور طیف وسیعی را در بر گرفته و عمدتا شامل مواد مخدر، آرام بخش ها، توهم زا و محرک می شود.
از مواد مخدر می توان به تریاک، هروئین، شیره، کدئین، دیفنوکسیلات، مرفین، پتدین، متادون، ترامادول، کرک، تمجزیک یا بوپرنورفین و ... اشاره نمود. مواد محرک و توهم زا مانند کوکائین، شیشه ، قرص اکستازی، حشیش، LSD و ... هستند. با توجه به تعریف اعتیاد و نقش مهم وابستگی روانی در آن موارد دیگری از جمله قمار و اینترنت نیز اعتیاد آور می باشند.

داروهای اعتیاد آور


نشانه های اعتیاد چیست؟


اعتیاد به مواد مخدر در 3 سطح جسمانی، روانشناختی و رفتاری، بیمار را درگیر خود می ‌کند. همچنین موجب بروز علائم مختلفی می ‌شود که در ادامه به توضیح هر یک از آنها می پردازیم.


1- علائم جسمی اعتیاد


همه مواد مخدر از گل و گراس گرفته تا کراک و هروئین، با ایجاد اثر تحمل و تحت تاثیر قرار دادن ساختارهای مغز باعث وابستگی جسمانی می ‌شوند. تشخیص اعتیاد با توجه به نشانه های ظاهری همیشه ساده نیست. زیرا یعضی از آنها می دانند چطور معتاد بودن خود را پنهان کنند. در نهایت اعتیاد جسمانی به مواد با علائم مختلفی مانند کمبود انرژی، خستگی مفرط و ... خود را نشان می‌ دهد که از جمله آنها می ‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

علائم جسمی اعتیاد

• عدم رعایت بهداشت فردی یکی از نشانه های معتاد بودن افراد می باشد.
• تغییر در اشتها از علائم جسمی دیگر است. البته هر نوع ماده مخدر، تاثیر متفاوتی بر میزان کاهش اشتها دارد. بعنوان مثال، مصرف ماری جوانا باعث افزایش اشتهای فرد می شود اما کوکائین میزان اشتها را کاهش می دهد.
• از نشانه های اعتیاد می توان ایجاد لک و مشکلات پوستی مختلف را نام برد.
• مصرف تک دوز بالا، باعث افسردگی شدید یا سرکوب سیستم تنفسی می گردد. بنابراین اعتیاد به مواد مخدر عارضه ای خطرناک است و نباید در مورد آن سهل انگاری شود.
• انقباض یا گشاد شدن مردمک (اعتیاد به مواد مخدر افیونی مانند هروئین) و قرمزی چشم ها (اعتیاد به موادی مانند گل و حشیش) از نشانه های اعتیاد به مواد هستند.
• راحت ترین راه تشخیص اعتیاد فرد، بی تابی و بی قراری در صورت عدم مصرف است. این نشانه بیشتر در نوجوانان دیده می شود.
• اعتیاد، تعادل حرکتی را کاهش می دهد و باعث سستی کلام می گردد.
• افزایش آبریزش بینی بیشتر در اعتیاد به موادی مانند کوکائین دیده می شود.
• هر نوع ماده مخدری در میزان خواب فرد، تغییر خاصی ایجاد می کند. به طوری که یا بی خواب می گردند و یا خواب آنها زیادتر می شود.
• اختلال در توجه یا حافظه و لکنت زبان از نشانه های دیگر اعتیاد هستند.


2- علائم روانشناختی اعتیاد


یکی از جنبه‌ های بسیار مهم اعتیاد، وابستگی روانشناختی به ماده مخدر می باشد. این وابستگی باعث می ‌شود که هنگام قطع مصرف با علائم روانی ناخوشایندی مانند بی قراری، اضطراب و افسردگی مواجه شوید. این مسائل خود می ‌توانند انگیزه لازم برای ترک را از بین ببرند. علائم روانشناختی که نشان می ‌دهند دچار اعتیاد به یک ماده مخدر شده‌ اید عبارتند از:

علائم روانشناختی اعتیاد

• فردی که اعتیاد دارد وقتی دچار احساسات ناخوشایند می ‌شود به مصرف مواد پناه می برد.
• فرد بیمار به مرور زمان از نظر سلامت روانی افت پیدا نموده و دچار مشکلاتی مانند اضطراب و افسردگی می ‌شود.
• ممکن است در اثر عوارض ماده مصرفی علائمی نظیر بدبینی و بدگمانی مفرط را بروز دهد.
• بسیاری از مواد مخدر صنعتی، روانگردان‌ های توهم زا هستند. در نتیجه ممکن است باعث بروز انواع علائم روان پریشی نظیر توهم و هذیان شوند.
• بیمار معتاد به مرور زمان انگیزه‌ های خود را از دست می ‌دهد و نسبت به زندگی احساس پوچی می ‌کند.
• اعتیاد با ایجاد تغییرات جسمانی ناخوشایند، اعتماد به نفس فرد را از او گرفته و باعث انزوای اجتماعی می ‌شود.


3- نشانه های رفتاری یا اجتماعی اعتیاد


کسانی که درگیر اعتیاد می ‌شوند به مرور زمان از نظر رفتاری تغییر می ‌کنند. همین مسئله اغلب باعث می ‌شود که اطرافیان در این باره به آنها مشکوک شوند. البته توجه داشته باشید که نباید صرفا به دلیل دیدن چند نشانه رفتاری به کسی برچسب بزنید و او را متهم به اعتیاد نمایید. در این شرایط باید پیش از هر چیز با یک مشاور اعتیاد مشورت کرده و برای انتخاب بهترین واکنش از او کمک بگیرید. از جمله علائم رفتاری که در مورد وجود اعتیاد هشدار می ‌دهند می توان به افزایش مخفی کاری و دروغگویی، نادیده گرفتن مسئولیت های فردی، درگیری با قانون و ... اشاره نمود. همچنین بروز مشکلاتی در عملکرد تحصیلی، شغلی، اجتماعی و ... از این قبیل علائم هستند.

نشانه های رفتاری یا اجتماعی اعتیاد


درمان و ترک اعتیاد


روش های مختلفی برای ترک اعتیاد به مواد مخدر وجود دارند که هر کدام بسته به فرد معتاد، مناسب و موثر می ‌باشند. اما می ‌توان گفت، تقریبا تمام محققان به این نتیجه رسیده ‌اند که رفتار درمانی و روان درمانی موثرترین روش برای درمان اعتیاد می باشد. درمانگر با ایجاد تغییر در نگرش فرد به خوبی می تواند بیمار را از مصرف مواد مخدر باز دارد. همچنین با تقویت اراده در جهت غلبه بر وسوسه بعد از ترک، او را از بازگشت مجدد منصرف نماید. نکته آخر اینکه در صورتی که احساس کردید یکی از نزدیکان شما به مواد مخدر اعتیاد پیدا کرده، از روی خشم و عصبانیت اقدامی نکنید. حتما با مشاوره ترک اعتیاد مشورت نمایید. زیرا اقدام نابجای شما ممکن است فرآیند ترک را برای فرد سخت تر کند.


سخن پایانی


در بسیاری از موارد اعتیاد از جایی شروع می‌ شود که فکر می‌ کنید ماده مصرفی خطری برای سلامتی ‌تان ندارد و منجر به بروز اعتیاد نمی ‌شود. در حقیقت عدم آگاهی کافی در مورد اعتیاد یکی از عوامل اصلی دچار شدن به این آسیب می باشد. در نتیجه باید همواره اطلاعات خود را از مواد مخدر بالا ببرید و بدون مشورت متخصصین از هیچ گونه دارو یا موادی استفاده نکنید.
توجه داشته باشید که حتی برخی داروهای اعصاب و روان مانند داروهای آرام بخش بنزودیازپینی اعتیادآور بوده و می ‌توانند موجب بروز وابستگی جسمانی و روانی شوند. در نتیجه هرگز از آنها به طور خودسر استفاده نکنید.
در صورتی که احساس می ‌کنید در پی مصرف یک ماده دچار اعتیاد شده ‌اید قبل از هرکاری به یک روانشناس مراجعه نموده و از خدمات مشاوره ترک اعتیاد کمک بگیرید.

 


چاپ   ایمیل

1000 کاراکتر باقیمانده است


درباره ما

موسسه اغاز زندگي دوباره  داراي ١٥سال سابقه درزمينه سم زدايي توانمندسازي و آموزش بيماران اعتياد ميباشد
اين موسسه باتوجه به پيشرفت ها وموفقيت هايي كه درزمينه آموزش ومانايي درمان داشته گام مهمي درزمينه ترك بيماران اعتياد برداشته است و اين افتخار را دارد كه روانشناسان مددكاران وتيم درمان مجرب بهره ميبرد.

خدمات مشتریان

ورداورد انتهای خیابان امام حسین کوچه عادلی جنوبی سومین درب سمت چپ پلاک ٧

آدرس

درباره ما

موسسه اغاز زندگي دوباره  داراي ١٥سال سابقه درزمينه سم زدايي توانمندسازي و آموزش بيماران اعتياد ميباشد
اين موسسه باتوجه به پيشرفت ها وموفقيت هايي كه درزمينه آموزش ومانايي درمان داشته گام مهمي درزمينه ترك بيماران اعتياد برداشته است و اين افتخار را دارد كه روانشناسان مددكاران وتيم درمان مجرب بهره ميبرد.

خدمات مشتریان

ورداورد انتهای خیابان امام حسین کوچه عادلی جنوبی سومین درب سمت چپ پلاک ٧

دسترسی آسان

آدرس